Nørdernes Hævn 2: Tors Hammer

Af Lars Hvidberg 21

Nørder bryder sig ikke om censur. Nørder er nemlig så irriterende intelligente, at de sagtens selv kan tage stilling til det, de ser på nettet. Og derfor mener de også, at andre skal have ret til at se, hvad de vil.

Nørdernes had til censur er vores andres held: For mens stadig flere lande benytter sig af internetcensur – også Danmark – bliver der udviklet endnu flere redskaber til at omgå censuren. På engelsk kalder man dem circumvention tools, og et af de bedste eksempler på nørd-skabt anti-censur er Tor-projektet.

Torden over internettet

Tor-projektet har på trods af navnesammenfaldet med den nordiske tordengud ikke noget med en hammer at gøre – men det smadrer nu internetmuren alligevel, og løser flere problemer samtidig: Tor lader dig både surfe (næsten) anonymt på nettet og lader dig se sider, der ellers er censurerede i dit land. Populært sagt giver Tor dig både skæg & blå briller, så du ikke bliver opdaget, og en nøgle til bagdøren, så du kan komme ind til ”det forbudte”. Teknikken er kompliceret at forklare, men Tor er ganske nemt at bruge: Du downloader blot programmet fra Tor-projektets hjemmeside og kører det på din computer.

Tor blev startet af den amerikanske flådes Naval Research Laboratory omkring 2004, og fik senere finansiering af den kompromisløse internetfrihedsorganisation Electronic Frontier Foundation, men er i dag en selvstændig almennyttig organisation, der får finansiering mange steder fra. Hvis du som velbjerget vesterlænding beslutter dig for at bruge Tor i større udstrækning, så overvej at bidrage med en donation eller ved at stille en server til rådighed for projektet.

Det stærke netværk af nørder

Pengene spiller naturligvis en rolle, men sin virkelige styrke får Tor fra det netværk af nørder, der omgiver det. Det gælder ikke kun Roger Dingledine, der har været med Tor fra starten og er en klassisk nørd med hestehale, runde briller og tør, tør humor – men også den uformelle og flydende gruppe af eksperter, der helt frivilligt konstant holder øje med sikkerheden i netværket.

Det er her, Nørdernes Hævn kommer ind i billedet: Som jeg skrev for en måneds tid siden er det i Internettets tidsalder kun netværksnørderne, der for alvor forstår, hvordan nettet fungerer. Vi andre er prisgivet deres intelligens og integritet. Derfor er den vigtigste kilde til Tors effektivitet alle de nørder, der holder øje med programmets kvalitet, giver feedback og kommer med gode råd. Tor er open source – det vil sige, at alle kan se programmet i kortene og komme med kritik. Enhver fejl vil blive nådesløst straffet med nørdernes værste repressalie: hovedrysten og en spids kommentar, der udstiller, at du bare overhovedet intet har fattet.

Nørderne holder hinanden i ørerne, og det er godt for os andre. For nørderne handler det om logiske problemer og æstetisk smuk kode – men for en internetaktivist i Iran er det blodig alvor at kunne færdes anonymt på nettet.

Internettets idealister

Men hvorfor vælger nørderne at arbejde for Tor-projektet, når de sikkert kunne tjene det 10-dobbelte eller 100-dobbelte andre steder? Svaret er, at de skam gør begge dele. En Tor-medarbejder, jeg har talt med, tager 1000 dollars i timen, når han arbejder for kommercielle projekter, men når han arbejder for Tor og lignende anti-censur-projekter, gør han det gratis. Hvorfor? Fordi det er spændende og udfordrende, fordi det giver street cred, og så simpelthen fordi han er idealist.

Mange af nørderne bag Tor og lignende projekter virker som introverte Star Trek-fans, der hører til i mors kælder. De er hverken romantiske eller flamboyante, men tag ikke fejl: De er i sidste ende lige så idealistiske, oprørske og dødsforagtende som Humphrey Bogart i slutningen af Casablanca. Og så er de betydelig vigtigere for internettets fremtid.

P.S.: Før du for alvor begynder at bruge Tor er det en god idé at sætte dig ind i, hvordan programmet fungerer, dets styrker og begrænsninger. Se eksempelvis her og her. Kort fortalt er Tor en genial løsning på to problemer: Hvordan man kommer ind på sider, der er blokerede og hvordan man bevæger sig på nettet (næsten) anonymt. Der er tale om en både meget avanceret og meget enkel proxy-server, en stedfortræder på nettet, hvor man bevæger sig gennem tre forskellige led, indtil man når sit mål, således at anonymiteten bevares. Det største problem ved Tor er, at netværket er langsomt – men det kan forbedres, hvis blandt andre du stiller en server til rådighed. Så gør lige det.

21 kommentarer RSS

 1. Af Peder Bisgaard

  -

  citat:

  men for en internetaktivist i Iran er det blodig alvor at kunne færdes anonymt på nettet.

  For det første er det med blodig nok lidt overdrevet

  Lars siger: Nej, det er skam rigtigt…

  Nå, men så er det i hvertfald lidt teatralsk. Sagen er at vedkommende ikke vedkommer os det fjerneste. Han må selv ligge og rode med sine problemer. Hvad som er sikkert er at allehånde her i “Vesten” søger at udnytte hans situation, medens det er evident for alle os oplyste mennesker at omtalte “Vesten” selv haver et betydeligt ansvar for indblanding i Irans interne forhold – begyndende i 20’erne og kulminerende i det fatale kup i 1953 iværksat af CIA og dets britiske pendant. de fleste iagttagere af Iranske forhold er enige om at dette kup ledte direkte til den iranske revolution i 1979. Siden har “Vesten” optrådt højst umoralsk ved at anspore Irak til at angribe Iran, noget som har forårsaget mere end en million menneskers død. Israel havde en stærk interesse i at de to parter — tilfældigvis Israel’d to største strategiske modstandere på denne jord — sled hinanden op, men foreløbig ved vi ikke hvor meget Israel via dets hjælpere i USA pressede på for at få USA til at støtte denne politik med at få de to til at slide hinanden op.

 2. Af Lars Hvidberg

  -

  @ Peder: Men hvad har det ret beset overhovedet med sagen at gøre?

 3. Af Peter T.

  -

  Peder Bisgaard

  Du har ramt en forkert blog med dit grinagtige sorte vås.

 4. Af FarJensenJ JensenH

  -

  Et demokrati er altid i fare for at blive kørt ud på et sidespor. Og i disse år er det danske folkestyre på vippen……Men internettet er demokratiets store chance. For her kan den frie debat trives, og den skarpe kritik bringes frem….i længden til alles gavn.

  Hvis den ytringsfrihed og ytringsmulighed som nettet (og diverse blog-sites) tilbyder, forsvinder igen pga. censur og filtrering mv., er alt med frihed, velfærd og civilisation i fare. For mere end nogensinde er der brug for folkelig medindflydelse på de politiske beslutninger og forvaltningen af lovene.

  Staten og dens fortalere/håndlangere har teknologiske resourcer til rådighed som aldrig før. Hvis det ikke opvejes af en øget folkelig indsigt i, deltagelse i og indflydelse på magtens anvendelse, ender det galt og katastrofalt….. Så er det et afsporet totalitært diktatur og tyranni som venter forude: Et kafkask mareridt-samfund hvor det enkelte menneske er uden rettigheder, uden frihed og uden mindste tryghed……. Magtmisbrug, kriminalitet, vilkårlighed og daglig frygt, det er borgerens lod i enhver stat hvor demokratiet er væk.

  Forhåbentlig er der også i Danmark mennesker som bliver ved med at kæmpe for det frie ord, både på internettet og andre steder.

 5. Af Stig Tanggaard

  -

  Alle forsoeg paa at aabne projektets side eller andre sider med downloads blokkes herfra.

 6. Af Mikael F. H. Rasmussen

  -

  Fint program. Jeg bruger det selv, når jeg f.eks kommenterer på dagbladenes debatter. For mig er privatliv en ren principsag.

 7. Af E N

  -

  Interessant. Meget endda.

  Konsekvensen af analysen bliver i sidste ende, at disse “nørder”, der altså opererer meget på samme måde som forskerne ser hinanden an i “peer-reviewed” tidsskrifter, overtager pressens traditionelle rolle som 4. statsmagt.

  Ikke et øjeblik for tidligt, da pressen i vid udstrækning ikke magter opgaven.

  Hil det åbne net!

 8. Af Kasper Petersen

  -

  Tingene går ikke i den rigtige retning på frihedsfronten her i Kina…

  Proxy-servere og især TOR har været en kæmpe hjælp for os, da Facebook, Wikipedia, Myspace, Twitter, Google osv. er blokeret. Men bureukraterne er blevet snu og har for længst fået blogget TOR og de nærmeste 10-12 konkurrenter.

  Indtil videre virker Skydur og ACE VPN stadig (googl det). Så må vi se, hvornår censurmyndighederne får held til at cracke dem også.

 9. Af Claus A.K

  -

  Lars, det er den her slags blogs du skal sigte efter – du er paa dit bedste naar du skriver om frihed og rettigheder der ikke maa kues af virtulle “hegn”.
  Inspirerende og menings-fremkaldende læsning. Fortsæt med det mand!!

 10. Af Claus A.K

  -

  Det slaar mig dog, at hvor et progran som Tor har en masse fordele paa friheds-fronten, da maa der være en slagside mht. til underlödige og og frihedskrænkende sites samt ditto webbrowsing.

 11. Af j nielsen

  -

  “Peder Bisgaard

  Du har ramt en forkert blog med dit grinagtige sorte vås.”

  Rigtigt at det er den forkerte bolk.

  Forkert at det er noget sort vås.

 12. Af j nielsen

  -

  blok.

 13. Af Lars Hvidberg

  -

  Tak til Stig (der sidder i Shanghai ?) og Kasper for lidt realtime-feedback på hvordan tingene er i Kina.

  Det er skidt at høre, hvis det også lykkes kineserne at blokere for Tor. Det vil sige, at det er lykkedes for dem at blokere for en lang række af de mange proxy-servere, Tor-benytter sig af. Det er servere, der stilles frivilligt til rådighed af forskellige enkeltindivider og organisationer. Der er kun én udvej ud af det: Stille endnu flere servere til rådighed. Man kan selv gøre det ret nemt fra sin egen computer.

  @ Claus: Mange tak! Jeg fortsætter… du har i øvrigt ret i, at Tor kan bruges til alt muligt. Det kan også bruges af kriminelle og terrorister (hvilket måske en dag kan blive projektets achilleshæl).

 14. Af Anders vhaslvd

  -

  Ja, hvis man ikke har noget at skjule, bør man vel heller ikke frygte censur, idet vi stadig lever i et frit land her i DK.

  Så ytringsfrihed my ass (medmindre man bor i kina),,, beskyttelse af personoplysninger, og ønske om anonymitet – fint nok – men husk lige på hvor mange timer der spildes på arbejdet fordi folk går på facebook… (tænkt eksempel)

  hvor skal grænsen for censur gå henne? ,,, er det ikke ok at man forsøger på skole og arbejde at blokere for bestemte internet sider?, er da relevant at spørge sig selv om i denne sammenhæng.

 15. Af Rasmus Holmann Sørensen

  -

  @Anders

  Når jeg trækker gardinnerne for om aftenen, så er det ikke fordi jeg gør noget ulovligt som andre ikke må se, men fordi jeg ikke vil invitere uvedkommende ind i mit privatliv.

  Hvilket sådan set os er det samme med mit web-surf. Ligesom jeg selv bestemmer hvem der skal vide hvilke tanker jeg går og tumler med, vil jeg også bestemme hvem der skal vide hvilke websites jeg besøger.

  Så gem argumentet om lovlydige borgere, som intet har noget at frygte langt væk, idet vi alle har ret til et privatliv, også digitalt.

 16. Af Lars Hvidberg

  -

  @ Anders: DK er naturligvis ikke Kina og Iran, men der er faktisk også censur i Danmark, og der kommer til at komme endnu mere af det. Lige nu er der en liste af angiveligt børnepornografiske sites, du ikke må besøge (og du må heller ikke se listen), og du må heller ikke gå ind på piratebay.org eller ALLofMp3, uanset om du har tænkt dig at foretage noget ulovligt eller ej. Fra sommeren vil staten til at blokere internationale spillesites (poker, bookmakere), der ikke betaler afgift til staten. Og listen bliver sikkert snart endnu længere. Så jo, censur er også relevant for danskere.

  Hvad angår hvad computere på skoler, arbejdspladser og biblioteker skal bruges til, er det en helt anden snak. Her er det naturligvis organisationen, der fastlægger retningslinjerne. Pointen er, at staten ikke skal bestemme, hvad i øvrigt lovlydige borgere kan se eller ikke se på deres egen internetforbindelse.

 17. Af Stig Tanggaard

  -

  Naa det lykkedes mig at faa det til at virke, fik en ven til at downloade og sende mig programmet PLUS deres liste med bridge (som sjovt nok ogsaa er hostet paa deres blokkede server). Efter at have indsat de bridges kan jeg nu aabne youtube igen, fantastisk! 😀

 18. Af Lars Hvidberg

  -

  Det er godt at høre, Stig.

 19. Af Stig Tanggaard

  -

  En opdatering:

  Det virkede fint i gaar, jeg hyggede med mig at checke facebook som ellers er totalt ukendt for mig.

  Her til morgen var der no go. Foerst en fejl om “no route to host”, nu en fejl med “Establishing an enctryped directory failed…”

  Maa sige jeg er lidt skuffet. Jeg synes bloggens overskrift er noget overdrevent, det tor program er da vist langtfra nogen thors hammer. Kan vaere det virker fint i lande hvor man i forvejen kan browse de fleste sider uden problemer, men for at faa det til at virke her skal man vist vaere system admin eller deltagende programmoer paa projektet.

  Generelt virker det da ogsaa temmelig daarligt programmeret at programmet skal finde nogle specifikke hosts at connecte til. Jo ikke super svaert at skrive et lille script der selv henter de host’s ip’er og dernaest blokker dem.

  Thors hammer lyder lidt som en joke efter alt mit besvaer med det (og jeg er altsaa programmoer og tidligere sys adm). Ingen almindelige kinesere ville nogensinde faa det til at virke.

 20. Af Lars Hvidberg

  -

  Stig, det her kan muligvis hjælpe dig: https://blog.torproject.org/blog/tor-partially-blocked-china

  Har du i øvrigt prøvet Freegate eller Psiphon? Det er også muligheder.

  Du er jo i øvrigt velkommen til selv at skrive et script, der kan hjælpe Tor på vej. Det er open source og de tager sikkert imod bidrag med kyshånd.

 21. Af Niels Elgaard Larsen

  -

  Tors bridge relays var noget der blev lavet netop fordi man forudsagde at lande som Kina og Iran ville skaffe en liste over alle TOR-servere og blokere dem. Det var netop hvad der skete og det er derfor at man ikke umiddelbar kan bruge TOR fra Kina.

  Der er for at udgaa blokeringer ikke en fuld offentlig liste at brige-adresser. Du har kun faaet en delmængde.

  Det er maaske lidt bovlet, men det virker og mange kinesere bruger TOR og andre maader at omgaa censuren paa.

  Se http://sesawe.org/ for mere information.

Kommentarer er lukket.