Nørdernes hævn

Af Lars Hvidberg 24

Før var de forhadte udskud, nu er de cool. Nørderne har taget magten i computerindustrien, spilleindustrien og store dele af filmindustrien, og uden nørdernes særlige intelligensform kunne samfundet slet ikke hænge sammen. Når nørden også finder ud af, hvordan han skal snakke med en pige, så bliver han for alvor verdenshersker. Men indtil da må han nøjes med det halve kongerige.

Hvad er en nørd? På moderne dansk er en nørd en person med særlige og mærkelige, interesser, som han – for det er oftest en han – går op i med liv og sjæl: Rollespil, computerprogrammering, tegneserier og alt godt fra Fantask. Nørderne er kun sjældent socialt kompetente, og nogle af dem er deciderede autister, men de ved alt om deres emne, hvilket gør dem uundværlige i den højt specialiserede, moderne vidensøkonomi (hvis de kan aflægge sig de værste unoder). Det kan godt være, at de ikke går op i personlig hygiejne, men der er jo så mange andre ting, der er vigtige, når man sidder bag en computerskærm.

Kongen over nørderne

Den arketypiske nørd er Bill Gates, grundlæggeren af Microsoft og verdens rigeste mand. Historien om den unge, bebrillede nørd, der sjældent så folk i øjnene og skrev computerkode hele natten, er omdrejningspunktet i det nyeste nummer af det toneangivende, amerikanske tidsskrift Wired. Det er nørdernes hoforgan, og vi var mange (forhenværende?) nørder, der smilte bredt over forsiden med en stolt Bill Gates og overskriften: Geek Power – How hacker culture conquered the world. Ved siden af Gates sidder Mark Zuckerberg, den kun 25-årige grundlægger af Facebook og computernørdernes nye konge. (”Hacker” skal i denne sammenhæng ikke forstås som en computer-kriminel, men i den oprindelige betydning af ordet: som en der skaber kreative og nye computerprogrammer.)

Artiklen handler om Nørdernes Magt (på dansk bruger vi nørd for både det engelske ”nerd” og ”geek” selvom der er subtile forskelle) og forfatteren Steven Levy følger op på sin 25 år gamle bog Hackers, der blandt andet interviewede en ung Bill Gates, som i de år barslede med den første version af styresystemet Windows. Det var sandsynligvis den mest afgørende opfindelse i de sidste 25 år.

Når man ser de tidlige billeder af Bill Gates og de andre hacker-nørder, kan man godt se, at de har haft svært ved at få en date på en fredag aften. De er blevet gjort til grin af sportsbøllerne og hånet af de kønne piger, som vi har set det i utallige amerikanske collegefilm – men de endte med at grine hele vejen til banken. Selv Bill Gates fik da også en både sympatisk og køn kone, Melinda Gates, som han nu driver en gigantisk godgørende fond med. Der er blevet sagt mange grimme ting om Bill Gates – også af andre nørder, der har kritiseret hans forretningsmetoder – men at manden har haft succes, for det meste for det gode, kan man ikke tage fra ham.

Hellere Gandalf end Hamlet

Tidligere skulle man være dannet og belæst for at gøre karriere. Man skulle vokse op i en pæn familie, være velopdraget og kunne sin Homer og sin Shakespeare, uanset om man skulle være ingeniør, læge eller videnskabsmand. Der var én form for dannelse og uden den kunne man godt opgive tanken om at komme på samfundets højeste trin.

Hele det dannelseshierarki har nørderne – godt hjulpet på vej af kapitalismens dynamik – skudt i smadder. Nørden kender sin Tolkien bedre end sin Homer og han ser hellere Star Trek end Shakespeare. Han er ikke høflig eller velsoigneret, men går i en gammel t-shirt og har ikke været i bad, fordi han har programmeret hele natten. Han ved ikke, hvordan han hilser på folk, han kan ikke give piger vittige komplimenter og han er ikke sjov ved cocktailselskaber. Han bryder sig ikke om autoriteter og regner ikke folk for noget, hvis de ikke kan noget indenfor hans felt – hvis de ikke er nørder ligesom ham.

Alligevel er nørden blevet den vigtigste, fordi det han kan, er så afgørende: Han kan overskue logiske systemer, hvilket gør ham uvurderlig i computerindustrien, der står for stadig mere af samfundsøkonomien og væksten. Det er nørder, der skaber computerens styresystemer, det er nørder, der holder internettet gående, og det er nørder der står for udviklingen af hele den eksponentielt voksende mængde af sociale og digitale medier, der i de næste år kommer til at revolutionere vores verden.

På en måde er nørdernes værdier ret sympatiske: De er mere interesserede i kreativitet og skabelse end i penge for pengenes skyld. De er ligeglade med, hvem din familie er eller hvordan du går klædt: de vil vide hvad du kan. På den måde er de moderne og demokratiske – de er meritokrater: de vil have at æren skal tilhøre dem, der har gjort sig fortjent til den. Du kan ikke snyde dig til at være en god programmør. Du kan ikke bluffe dig til at være en nørd. At være nørd kræver – paradoksalt nok, fordi nørder ikke ligefrem er casanovaer – lidenskab.

Fortsættelse følger en af de nærmeste dage i ”Nørdernes Hævn II”, hvor jeg undersøger nørdernes indflydelse på Internet Revolutionen – feltet hvor internet og politik mødes.

24 kommentarer RSS

 1. Af Ole Casthøj

  -

  En særdeles god beskrivelse. Jeg har et fortræffeligt samarbejde med af en af den beskrevne type, som er af uvurdelig betydning i vor nye IT alder. Men heldigvis passer ikke alle karakteristika, som omtalt i artiklen, ikke på ham, men typen er let at kende. Problemet for ikke -nørder er, at det sprog, som IT landet taler (Gatesland) gør kommunikationen meget vanskelig fra tid til anden. Beskrivelsen passer vel også godt på mange kunstnere?

  Venlige hilsner fra morgenstuden i Thailand

 2. Af Ole Casthøj

  -

  morgenstunden

 3. Af Bo Jacobsen

  -

  Ahr der,
  skal vi nu ikke lige se at komme ned på jorden. Det at – relativ få – har haft en endog meget stor succes, hvad enten det er stifterne af Apple, Microsoft, Google eller Facebook, har jo ikke på nogen måder bevirket at det er blevet socialt acceptabelt at have en ekstrem snæver og begrænset ekspertviden, at være fagidiot.

  Begrebet ‘dannelse’ er naturligvis dynamisk og altid til diskussion (jvf. debatten om den forhenværende kulturministers kanon). Men for at kunne begå sig er et vigtigt element at have en viden om de fleste felter, såvel videnskabelige som samfundsmæssige og hvad der rør sig i kulturlivet.

  Nørden hvad enten vi taler om ‘nerd’ eller ‘geek’, kommer aldrig til at score piger (eller drenge) eller at blive set på andet end som lidt ussel.

  Uanset hvor meget Hvidberg forsøger at reparere på sit image, så finder de fleste mennesker det lattervækkende når voksne mænd (eller kvinder) render rundt i en skov og er orker, trolde eller dræber tusindvis af mennesker på deres computerspil.

  Folk, der har en status i ethvert samfund er ikke passive wankers, men derimod engagerede borgere, der aktivt skaber noget, ikke sidder i sin 1-2 værelses hybel og læser tegneserier, spiller konsolspil eller anmelder gadgets på tv eller har en blog om digitale fornøjelser.

 4. Af G. Strøm

  -

  Omvendt kan danske offentlige IT-projekter gå galt, når man overlader ansvaret til sociale ikke-nørdede type, der virker åbne og behagelige at omgås, men som ikke har den tænkning der er nødvendig for at sikre at alle dele af et IT-system er på plads. Se:
  http://www.version2.dk/artikel/13943-maend-og-kvinder-som-er-farlige-i-et-projekt

 5. Af Jørgen Steensgaard

  -

  Er journalister nørder (i betydningen ‘geeks’)?
  De udtaler sig jo gerne skråsikkert om mange forskellige emner og ved lidt om alle mulige pudseløjerlige ting, så det passer da vist fint med ‘geek’ (men ikke ‘nerd’).

  Et ord som fagidiot bruges mere forsigtigt end nørd, og den forsigtighed er velbegrundet. At fagidioter findes er ingen hemmelighed, men der er ikke specielt mange. Til gengæld florerer brugen af ordet nørd — takket være en nærmest galoperende inflation i det at være upræcis. Hvad mon det skyldes? Skulle man ikke være i stand til at skelne mellem en fagmand og en fagidiot?

  Jeg mener selv at være fagmand uden at være fagidiot, og jeg har undervist i datalogi på universiteter i ca. 40 år. Jeg har mødt nørder på min vej, men kun et fåtal. Langt de fleste har været ganske meget andet. Det er nedslående, at man i dag kan møde mange mennesker, der faktisk bruger ordet nørd i betydningen fagmand! Skylder vi smarte journalister tak derfor? Jeg mener: ja!

 6. Af Kent Andersen

  -

  Jeg tror en fejl i Hvidberg’s indlæg er, at han fokuserer på COMPUTERgeeks og ikke på “geeks” mere generelt. I det engelske sprog bruger man også præfixet “computer” når man taler om “geeks” der fokuserer på computere. Der er andre former for “geeks”.

  En “geek” er en person der er opslugt/passioneret omkring et emne som flertallet af andre mennesker er bedøvende ligeglade med. En “fagidiot” er måske et meget godt ord – måske er “geek” simpelthen bare det engelske ord for “fagidiot” – for der er ikke rigtgt noget engelsk ord der dækker ordet “fagidiot”. Og det er vigtigt at det er noget som andre er ligeglade med. Passion omkring kvinder eller rødvin tæller ikke rigtigt – for det er noget alle kan forstå og ikke “underligt”.

  Men det skal ikke fratage Hvidberg at han har en god pointe. Nørder er vigtige for et samfund, og det er ikke svært at forstå hvorfor mange “geeks” er en succes i et samfund. Hvorfor ? Fordi de sætter deres (underlige) passion højere end de fleste andre – og fordi deres passion (nærmest pr definition) er så sjælden. En anden nørd man kan nævne er Albert Einstein. Ingen tvivl om at manden også var et geni. Men hvis han ikke havde valgt at bruge en SÅ stor del af sin tid på (det “underlige” emne kaldet) kernefysik – så ville mange af de vigtige ting, som hans opdagelser ledte til – aldrig blive opdaget. Jeg kunne også nævne nogle brilliante matematikere i samme håndevending – men så ville jeg få det problem, at INGEN af dem der måske læser mit indlæg ville kende dem – fordi matematik betragtes som så nørdet at ingen ville genkende dem.

  Og nu tror jeg jeg er kommet til kernen af begrebet “nørd”. Nemlig FOKUS og passion for noget “underligt” eller “eksentrisk”. Folk der beskæftiger sig – og er fuldstændigt opslugt af – noget som den almindelige borger er jævnt ligeglad med. En person der har putttet denne underlige ting øverst på behovspyramiden. Og nørdens succes kan forklares udfra det simple faktum, at fremskridt skabes af fokuserede og passionerede mennesker. For at “opfinde” noget – tænke tanker som andre ikke ville have tænkt – så kræver det for det første passion og opslugthed, men også at det er unikt (“underligt” eller en “sjælden” passion) for andre mennesker.

  Og det kunne folk der designer uddannelsessystemer måske lære noget af. De folk der laver “nyskabelser” er langt fra altid gode til mange ting på een gang. Hvorfor skal man have et højt gennemsnit – og være dygtig til eksempelvis dansk literatur – hvis man er et enestående talent indenfor fysik, og får topkarakterer indenfor dette emne ??? Hvorfor dyrker man ikke talenter ??? For det gør man jo ikke, hvis man ikke hylder sådanne folk for deres talenter – istedet for at fokusere på det de IKKE kan.

 7. Af Katrine fghjkl

  -

  Kære Hvidbjerg, du overdriver altså nørdernes sociale handicaps. Som rollespillende pige kan jeg nikke genkendende til mange af de ting du nævner som karakteriserer nørden, men at de ikke kan score og ikke ved hvordan de skal hilse på folk er altså løgn. Der er langt mere sex, parforhold, drama, fest etc. i rollespilsmiljøet end jeg nogensinde har oplevet foregå på fx. mit gymnasium. Retoriske evner, en karismatisk udstråling og et godt udseende bliver også værdsat blandt nørder, selvom de måder som man hilser og er sammen på er anderledes end i resten af samfundet. At nørderne har formået at opbygge deres egen kultur er vel et godt tegn på at selvom de ikke kommunikerer så godt med resten af verden har de intet kommunikationsproblem internt…

 8. Af Charlie Christiansen

  -

  Jeg er nørd. Men at blive beskrevet som ussel trigger det indre uhyre i mig.

  “Folk, der har en status i ethvert samfund er ikke passive wankers, men derimod engagerede borgere, der aktivt skaber noget, ikke sidder i sin 1-2 værelses hybel og læser tegneserier, spiller konsolspil eller anmelder gadgets på tv eller har en blog om digitale fornøjelser.”

  Hvis det er dit billede af en nørd i dagens Danmark(ikke i Springfield hvor Simpsons hører til)så har jeg mere ondt af dig end de fortabte folk du portrætterer.

  Jeg er glad for jeg i dette, det 21. århundrede, endelig kan proklamere at jeg er nørd uden at skulle frygte de super maskuline “bullies”. Jeg er stolt over at have det halve af min omgangskreds online, og at størstedelen af dem bruger mig som kombineret opslagsværk og tekniker. Jeg elsker at det virker som magi når jeg får internetforbindelsen til at virke med et tryk på en knap.

  De af jer der stadig tror en nørd er ussel, åbn øjnene og se hvor verden er på vej hen! Den eneste muskel der kommer til at tælle i fremtiden er den mellem ørene. Den mest værdifulde resource bliver viden, ikke fysisk styrke. Og når nu evolutionen påvirker kvinderne til at indse at overlevelse ikke afhænger af store muskler og symmetriske ansigter med en kraftig hage, så skal nørderne nok få succes på det område også.

 9. Af D. Vader

  -

  I am in your base killing your d00ds

 10. Af Kristian Andersen

  -

  I Danmark ser de unge op til hjernelamme deltagere i Paradise >Hotel. Nejjj nørderne er stadig mennesker med meget ringe social status. Ikke just “Superstars”.

 11. Af Hans Ørum

  -

  Hvad er en Nørd????, en Intelligent person, der vikelig deltager i samfundsdebatten?????. Det er blevet for let at udråbe andre mennesker som Nørder, hvis man i virkelighed afskriver disse Intelligente personer, som et aktiv for hvores samfund, så har vi sgu godt nok nået bunden.
  Kh. Hans.

 12. Af Kent Andersen

  -

  Som nørd har man sikkert også nemmere ved at sortere “bimbo’s” fra som man alligevel ikke gider snakke med efter sex 🙂

 13. Af Hans Ørum

  -

  Kære Kent Andersen, nu ved jeg jo ikke lige hvilke “Bimbo´s” du taller om, men du har sikkert ret, for en Nørd, er der vel ikke meget, at snakke med en Bimbó efter festen!!!
  Kh. Hans.

 14. Af Thor W

  -

  Prøv at læse Microslaver af Douglas Coupland. Den giver et sjovt indblik i geek-væremåde og tankegang i Redmond (Microsoft) og Silicon Valley.

  Mht. det med at være kunne score, hvis man er en geek.. tja, hvis bare man har penge, så er det ikke noget problem. Se feks. Janus Friis (en af Skypes udviklere) eller Erik Damgaard (en af Navisions udviklere). Alt efter smag og behag, så klarer de sig vist meget godt 🙂

 15. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Og it-chefen er en “jock”. Det forklarer jo det hele…

 16. Af Torben Frandsen

  -

  Kære Lars Hvidberg

  Tak for støtten, men jeg tror nu vi klarer os bedre uden. Tænk hvis der var læsere, som hverken kendte en nørd personligt, eller havde indblik i nørdkulturen. De kunne jo tro, at du beskrev virkeligheden.

  Jeg er selv nørd og har masser af nørder i min omgangskreds. Fælles for dem alle er, at de i modsætning til din beskrivelse er socialt kompetente, fulde af humor, og i stand til at konversere om stort set hvad som helst (eller smalltalke) – endda med piger. Nogen af dem bader endda hver dag!

  … eller ta’r du pis på os?

 17. Af FarJensen JensenH

  -

  Nørder er vist ikke en bestemt type som let kan rubriceres og puttes ned i en skuffe. De findes da i mange forskellige udgaver. Nogle er meget underlige og nørdede, nærmest autistiske, andre er bare kvikke og begavede, friske og normale.

  Hvis man er god til noget, er det jo bare nogle evner som man har været HELDIG at få i vuggegave. Hverken skønhed, intelligens, styrke, veltalenhed eller genialitet, er jo udslag af personlig fortjeneste, man har bare været HELDIG. Sådan er det. Havde man været knap så heldig, havde man måske været en ren stakkel.

  Hvis der er noget man er særlig dygtig til, er der mere grund til at være taknemmelig end at være stolt. Og er man særlig begavet, bør man prøve at bruge sine evner til at skabe en bedre verden for sine nærmeste og sit land.

  Gør man sit bedste og gør man noget godt, kan der måske med tiden tales om en personlig fortjeneste, som fortjener anerkendelse her eller hisset.

 18. Af Christoffer Esbensen

  -

  Charlie Christiansen skriver “Jeg er glad for jeg i dette, det 21. århundrede, endelig kan proklamere at jeg er nørd uden at skulle frygte de super maskuline “bullies”. Jeg er stolt over at have det halve af min omgangskreds online, og at størstedelen af dem bruger mig som kombineret opslagsværk og tekniker. Jeg elsker at det virker som magi når jeg får internetforbindelsen til at virke med et tryk på en knap”.

  Det er en underlig modsætning Charlie stiller op i sin kunstige diktomi: At enten er man en nørd eller også er man en maskulin bully. Det, der er kernen er vel at de fleste – også kvinder – foretrækker hele mennesker. De foretrækker (selvfølgelig) at folk ikke er så afgrænset at de har en dyb specialviden om et eller få emner men ellers er blanke, når det drejer sig om at have en bred viden. Er der i virkeligheden nogen forskel på en nørd og så den typsike Paradis Hotel deltager. De kan begå sig inden for meget snævre rammer men er på herrens mark i uprøvede situationer.

  At Charlie så glæder sig over at det virker som magi at han kan få en internetforbindelse til at virke, fortæller vel i realiteten mere om de andre virkeligsfjerne nørder, der har designet deres software på en så brugerfjendsk måde at man må have fat i et nørd for at løse et problem.

  Bevares, jeg er sikker på at de mennesker der har ham i deres netværk er glade for hans ‘ydelser’ (på samme måde som det er rart at kende en elektriker, en murer m.v.), men derfra til at tro at kvinderne kommer løbende fordi de ikke kun vil have muskler, er nok (mere end) en kende for optimistisk.

  Kvinden vil nok foretrække den lettere muskuløse all-rounder fremfor den muskelløse nørd – til alle tider, også i fremtiden. Det svage håb om en anden verden må stadig findes i artiklens omtale collegefilm.

  Med den nævneværdige undtagelse at hvis man så er 1 af 100.000 nørder, der rent faktisk får en formue ud af sine anstrengelser vil der altid være kvinder til rådighed (i hvert fald af en vis type (Anni Fønsby)). Men det kræver stadig at man kommer ud af sin halvandetværelseshybel og kan imponere med mere end en 100 Mb/s-forbindelse og det nyeste PlayStation-spil eller ens komplette Spidermansamling.

 19. Af Mette Nielsen

  -

  Jeg har kendt mange nørder igennem min tid, og er måske endda selv én af slagsen 🙂 Også selvom både jeg selv og dem jeg kender rent faktisk går i bad hver dag 😉

  Internt griner vi over prototypen på en nørd som ham der sidder 24×7 foran skærmen og lever af cola og yankie bar. Fordi typen ikke eksisterer (mere).

  En prototype på en nørd er sjovt nok blevet en IT person. Men der er jeg helt uenig. En nørd, kan findes indenfor alle områder. For hvad er en nørd andet end en person, der er passioneret og vidende indenfor et område, det kunne være indenfor jura, madlavning, havebrug, biler etc.

  Men i Danmark er det forbudt at skille sig ud og vide mere end leverpostejsgennemsnittet, og så træder janteloven i kraft. Så bliver du som vidende person nedgraderet til noget negativt, en “nørd”…. og så kan gennemsnitspersonen føle sig hævet over den dér nørd. Problemet er bare, at vores samfund har forfærdeligt behov for de vidende og dygtige personer, og det giver store økonomiske tab for vores samfund ikke at udnytte de mennesker der rent faktisk ved noget.

  IT projekter, der ikke lykkes! Husk på at der ofte er placeret et projektlederlag mellem “nørden” og kunden. Et projektlederlag af gennemsnitspersoner som typisk intet aner noget som helst om indholdet af det projekt de leder. Det kan vel kun gå galt.

 20. Af Kenneth Priisholm

  -

  Uddrag af kapitel 1, “Why nerds are unpopular” fra Internet-millionæren Paul Graham’s læsværdige “Hackers & Painters”, http://bit.ly/cpoN9W :

  “Of course I wanted to be popular. But in fact I didn’t, not enough. There was something else I wanted more: to be smart. Not simply do well in school, though that counted for something, but to design rockets, or write well, or to understand how to program computers. In general, to make great things.”

  Nørdernes trang til at excellere overstiger langt deres trang til at indpasse sig i et banalt popularitets-hieraki og det er vel den kombination af egenskaber, der er allermest brug for indenfor både kultur, forskning og erhvervsliv – talent, evne, dedikation og arbejds-glæde.

  Da en af mine sønner klagede over, at kammeraterne kaldte ham en nørd trøstede jeg ham med at det faktisk er et hædersmærke, de en dag vil misunde ham.

 21. Af Thomas S

  -

  Christoffer Esbensen og Mette Nielsen viser glimrende afgrunden mellem dem der bruger deres resourcer på at definere normalitet og dem der kan give los og være kreative, skabende. Synd at lille Danmark brændemærker sine afvigere. USA har en stor, rummelig økonomi hvor det mest beundrede erhverv er naturvidenskabelige forskere. EU gør os forhåbentlig store nok til også at kunne udnytte og dermed anerkende afvigerne (af alle slags).

 22. Af carsten nielsen

  -

  …håber ikke nørden finder ud af hvad at skulle sige, håber blot at man gør/handler…

 23. Af Whitebergs noter » Blog Archive » Nye blogindlæg på Internet Revolutionen

  -

  […] Fadæser, problemerne ved globalt internetdemokrati, Matador, Venstrefløjens landsbytosser, Nørdernes hævn, Pokercensur, WikiLeaks, USAs kongressammenslutning for internetfrihed og Googles krigserklæring […]

 24. Af » Nørdernes Hævn 2: Tors Hammer - blogs.berlingske.dk

  -

  […] er her, Nørdernes Hævn kommer ind: Som jeg skrev for en måneds tid siden er det i Internettets tidsalder kun netværksnørderne, der for alvor forstår, hvordan nettet […]

Kommentarer er lukket.