Tøger klædt af

Af Lars Hvidberg 112

Advokat Faisal A. Z. Yamani lancerede i dag på et pressemøde i Beirut sin globale klapjagt på de danske aviser, der har bragt karikaturtegninger af profeten Muhammed. Om forliget med Politiken siger Yamani følgende:

We thank God for our success in reaching a settlement with the Danish Newspaper which has recognized its mistake, apologized, and indicated not to reoffend Muslims and their Prophet (peace be upon him).

Hov! Vent lidt! Sagde han lige, at Politiken havde lovet, at det ikke ville ske igen? Ja da. Men hvad var det, Tøger Seidenfaden igen og igen har hævdet om forliget med Yamani og hans advokatfirma? Vi citerer:

Samtidig er det naturligvis afgørende, at Politiken ikke dermed har påført sig selv nogen form for begrænsning af sin redaktionelle frihed: Også i fremtiden vil det være vores helt egen og frie afgørelse, hvad vi vælger at offentliggøre herunder hvilke karikaturtegninger, vi vælger at bringe.

Hmm, ok … de to positioner virker ikke helt forenelige. Yamani mener, at Politiken har forpligtet sig på ikke at bringe tegningen igen, Seidenfaden mener, at Politiken forbeholder sig sin fulde redaktionelle frihed. Er der virkelig tale om et forlig? Har de overhovedet talt sammen? Har oversætteren klokket i det?

Problemet for Seidenfaden er, at Yamani naturligvis har ret. Hvis jeg giver en undskyldning for noget, så ligger der implicit i den undskyldning et løfte om, at jeg ikke gør det igen. Sådan er det nu engang med undskyldninger. Tøgers forbehold er en gang snøvlet sofisteri, som ingen kan tage alvorligt. Politiken ligger, som Politiken har redt: Godt i klemme og rent til grin. Heldigvis skal avisen uanset undskyldningen være med til at betale omkostningerne for eventuelle retssager mod de andre aviser gennem medlemsskabet af DDF, de danske bagblades brancheforening.

Det virkelige problem her er, at Politikens forestilling om et forlig og et kompromis på området har været ren fantasi lige fra starten. Og her taler jeg ikke om Tøger Seidenfadens tydelige selvovervurdering og private udenrigspolitik, når han forsøger at forsone “Danmark” med “Den muslimske verden” (som om Yamani er folkeviljens repræsentant). Jeg taler heller ikke om, at vi i Danmark ikke skal bøje os for pres og trusler og aldrig vil gå på kompromis.

Nej, jeg taler langt mere prosaisk om,  at der ikke findes noget kompromis omkring den tegning. Enten må man tegne Muhammed med en bombe i turbanen, eller også må man ikke. Enten-Eller. Man kan ikke tegne Muhammed halvt – “kun til skægget, tak” – for sådan fungerer karikaturer bare ikke. Tekster kan modificeres, der kan lægges til og trækkes fra. Det er langt sværere med tegninger.

Må vi genoptrykke tegningen, eller må vi ikke? Må vi lave nye tegninger af Muhammed? Ja eller nej? Tøger Seidenfaden bliver ved med at sige “måske”, men det duer bare ikke. Derfor er Yamani i sin gode ret til at tage Seidenfaden på undskyldningen og tørre gulvet i cirkus-manegen med ham.

Det gode ved sagen er, at den selvretfærdige Tøger Seidenfaden står mere og mere klædt af overfor et undrende dansk og internationalt publikum. Han kan ikke blive med at lade som om, at sagen overhovedet ikke handler om ytringsfrihed og at der i virkeligheden slet ikke er nogen, der vil begrænse ytringsfriheden (en fiktion, som også Informations Bent Winther har digtet med på). Jo, der er der faktisk, og de kan ikke tales til ro med dialog og fælles forståelse. For der er ikke nogen fælles grund at mødes på. Det ved Faisal A. Z. Yamani udmærket godt. Det er på tide, at Tøger Seidenfaden også finder ud af det.

Opdatering:
Den her sag bliver mere og mere vanvittig. Det er nu kommet frem, at det var Yamani-familien selv, der tog intiativet til søgsmålet. Det var altså ikke en masse vrede muslimer, der henvendte sig til Faisal Yamani, sådan som Seidenfaden hævder. Sagen er konstrueret som en PR-maskine for Yamani-familien, og Politiken er hoppet i med samlede ben. Tøger Seidenfaden bør snart gå af som chefredaktør for Politiken. Han har ingen troværdighed tilbage.

112 kommentarer RSS

 1. Af j nielsen

  -

  “Vi må have Vogternes Råd på banen..”

  Nu er jeg tilfældigvis medlem af Vogternes Råd og jeg vil bare sige at den sag den rører vi ikke med en ildtang.

 2. Af Katrine Voss

  -

  Hvad sker der? Venstrefløjen viser humor, never seen before. Er den blevet pænere, mindre hadsk? Måske efter PETs oprydning for nogle dage siden! Nå, nå… Håb for fremtiden?

 3. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Jeg talte med en fra Kina om frihed og demokrati. Vi blev enige om at kineserne er mere frie end i vesten.

  Grunden er, at dem der tror de er frie uden at være det, er mindre frie fordi de lever i en illusion. Et usynligt fængsel man ikke kan komme ud af før man acceptere at man er slave og manipuleret.

  Kineseren ved godt at medierne er styret og fyldt med propaganda samt at 1 parti systemet er diktatur.

  I Danmark har vi en masse partier at vælge i mellem men efter valget har de en kedelig tendens til at klynge sig sammen i 2 blokke. Rød og blå. Den røde blok kræver flere skatter, mere kontrol med befolkningen for at sikre trygheden og flere ansatte i staten.

  Den blå blok ønsker højere straffe, mere kontrol og big brother, krige, hårde besparelser for de svageste og forkrøbler den velfærd vi betaler næsten 80% i skat for, hvis man medregner alle de skjule skatter som inflasion, grønne afgifter og moms.

  Vi har også en masse medier der igen enten er røde eller blå, men når det kommer til stykket fylder de os med en falsk virkelighed(propaganda) og tager aldrig fat i de virkelige skandaler, som når du søger på google efter “fall of the republic”,”terrorstorm dansk”,”naomi wolf end of america”,”money as debt”,”money masters

  Ligegyldigt hvilke parti du stemmer på, stemmer du på den næste spin-diktator der undertrykker dig og dine landsmænd mere end de er i forvejen.

  Gør som mig drop medierne og valget!

 4. Af Niels Larsen

  -

  Eet var godt nok det mest rablende vrøvl jeg endnu har læst/set på en blog! Jesus, mand -hvis du er en mand – kom frem og fortæl, hvor du sidder spærret inde og skriver!

 5. Af Niels Larsen

  -

  Ja, undskyld Eet er selvfølgelig Det.
  Og så fik jeg heller ikke sagt at “du talte med een fra Kina!!!” – so what?? Jeg har talt med en fra Als, det betyder sgu da mere.

 6. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Niels,

  Det interessante er at du ikke engang kan modbevise noget af det jeg skriver andet end at kalde mig sindsyg. Det er sjovt nok det man kaldte folk i Sovijet der ikke hoppede på propagandaen. Niels du lever i det mest succesfulde socialistiske land med verdens højeste skatter.

 7. Af Niels Larsen

  -

  Anonyme fjols; sindsyg – hedder sindssyg! Men du kan jo hverken stave danske eller formodentlig tale dansk. Folk i “Sovijet”, øh, hvor ligger det??
  Tal dog med lidt flere kinesere – faktisk tror jeg at de er en del mere begavet end du.

 8. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Niels,

  Ok der fangede du mig. Fordi jeg ikke kan stave, er jeg nu blevet ubegavet og et anonymt fjols.

  Jeg vil ikke forstyre dig i din lykkelige “frihed”, hvor du hvert 4 år har muligheden for at sætte dit slavekryds på den spin-dktator, du synes siger alt det du gerne vil høre. Eller måske er det spin/manipulations doktorens ord du falder for? Det er også rart at læse eventyr af en af de mange medier, der skriver af fra andre medier.

 9. Af j nielsen

  -

  Sådan går det når man skriver med albuerne.

 10. Af j nielsen

  -

  “Venstrefløjen viser humor, never seen before.”

  De har nok fået inspiration fra Søren Krarups nye bog “Vitser, brandere og fjollede bemærkninger”.

 11. Af Niels Larsen

  -

  Sidste nyt: Somalia-morderen er stukket af!!! Fedt. Huskede han at tage hotelnøglen med?
  Danmark giver jo hotel til kriminelle. Selv rumæner-morderen vi bare SÅ gerne afsone i DK.
  Og radikale Stampe anklager drabschefen!!!
  Hallo, Danmark – flot sammensætning og sikken en effektivitet vi har p.t. i folketinget.
  En regering der accepterer at folk kaldes rascister, hvis de ikke kan lide en fodboldklub, ikke kan lide en religion, ikke kan lide en middagsret, ikke kan lide terrorister o.s.v. o.s.v. Godnat, hvornår stopper det her??

 12. Af Amir Javed

  -

  Kære Alle,

  Flg. en lille barndomshistorie:

  Peter på 13 år gik i klasse med en tyk dreng. Som den bølle Peter var, gik der ikke en dag hvor han tiltalte den tykke dreng med ordene “tykke”. Den tykke dreng fandt sig i dette idet han også havde kaldt peter for “peter pedal”

  En dag hvor Peter var meget ked af det grundet personlige forhold, lod han det gå ud over den tykke dreng idet han kaldte ham for “fede, klamme, svedende søn-af-en-luder, aids befængte møgsvin”.

  Den tykke dreng blev meget ked af det og begyndte at græde. Sagen blev af læreren oplyst over for Peters forældre.

  Forældrene tog en snak med peter og forklarede ham at sådan havde de altså ikke opdragede ham, og de mente han skyldte den tykke dreng en undskyldning.

  Men hvad med min ytringsfrihed? svarede Peter.

Kommentarer er lukket.