Injurie-turisterne kommer!

Af Lars Hvidberg 110

Efter Politiken og Tøger Seidenfadens mærkværdige ”undskyldning med forbehold”, står vi nu i den situation, at advokat Faisal A. Z. Yamani, der hævder at repræsentere over 90.000 efterkommere af profeten Muhammed, gør klar til at lægge sag an mod de resterende 15 aviser, han har truet med sagsanlæg – heriblandt denne avis.

Hvis det går så galt, at der kommer et egentligt sagsanlæg, bør de danske aviser ikke give efter. De bør afvise ethvert krav, for dette er en principiel sag. Advokaten kan ikke pege på noget individ, der er bagvasket eller krænket, og almindelige sårede følelser tæller altså ikke som injurier. Det er på den baggrund mærkeligt, at Politiken og Seidenfaden overhovedet har valgt at tage Faisal Yamani alvorligt som dialogpartner, men Seidenfaden ser åbenbart advokaten og de organisationer, han repræsenterer, som en slags “honest brokers”, han kan forsone sig med – en slags forlængelse af ”hele” den muslimske verden. Enten det, eller også er Politiken simpelthen bange for et sagsanlæg. Det har de desværre god grund til at være.

For på trods af injuriesagens meget løse karakter – man kan næppe argumentere for, at et individ i Egypten bliver ramt personligt på sit omdømme af en karikatur af en meget, meget fjern forfader (hvis man overhovedet med nogen troværdighed kan identificere efterkommere 1400 år efter Muhammeds død) – er der faktisk en risiko for, at danske aviser kan blive ramt af et meget omkostningsfuldt sagsanlæg – eksempelvis fra London. Som jeg skriver i en kronik i dagens Berlingske Tidende, er fænomenet injurie-turisme i vækst: Siden karikaturtegningerne via Internettet også er tilgængelige i London, og dermed ”udgivet” dér, er det ikke utænkeligt, at et drevet advokatfirma som Schillings vil tage sagen. Og så kan der altså ske ting og sager.

Om sagen rent faktisk bliver til noget, må vi se. Det er imidlertid værd at se nærmere på, hvem bagmændene bag et eventuelt sagsanlæg er for at vurdere risikoen.

Selvom Politiken åbenbart ikke har været hel klar over, hvilke organisationer, de har forhandlet med, så er det ikke hr. hvem-som-helst, de står overfor. Faisal A. Z. Yamani er ikke en tredjerangs familieadvokat fra Jeddahs forstæder, men derimod en repræsentant for et af Saudiarabiens største advokatfirmaer, der repræsenterer både den saudiske stat, en række saudiske firmaer og internationale navne som British Airways og Procter & Gamble. (De repræsenterer såmænd også The Bin Laden company, der er et af Saudiarabiens største entreprenørselskaber. Det blev startet af Osama Bin Ladens far, men der er ikke længere forbindelse mellem familien og Al Qaeda-lederen.)

Ifølge Faisal Yamanis Linkedin-side – hvor han for øvrigt ligner en ganske sympatisk ung mand – har han både gået på Oxford University og Boston University School of Law og han har derfor sandsynligvis mange bekendte eller venner i Londons advokatmiljø – eller et andet sted, hvor han kan beslutte at lægge sag an. Hans far er ingen andre end Ahmed Zaki Yamani, der også startede det advokatfirma, Faisal A. Z. Yamani arbejder for. Yamani Den Ældre regnes for en af grundlæggerne af moderne saudisk jura, og han har både siddet i den saudiske regering og været generalsekretær for OPEC (det var ham, der stod i spidsen for oliekrisen i 1973). Det er ikke en mand, man skal krydse klinger med i en retssal, og sønnen har om ikke andet arvet sin fars enorme indflydelse. Dem der tror, at saudierne bare er en flok religiøst formørkede amatører, må tro om igen: Det her er højt professionelle og meget erfarne folk, der har set sig vrede på de danske aviser. De besidder uden tvivl både ressourcerne, kompetencerne og viljen til at føre en sag i London.

Netop saudiaraberne har i øvrigt en stærk tradition for at bruge London som injurie-hovedstad. Den saudiske sheik Khalid bin Mahfouz har siden midt-90’erne stået bag mere end 30 inurie-søgsmål, og han har vundet de fleste (her er en lidet flatterende profil på ham – det er dog svært at vurdere på dette sted, hvor meget der er sandt, især hvis man ikke vil komme på kant med den engelske injurielovgivning). Khalid bin Mahfouz og Ahmed Zaki Yamani har givetvis kendt hinanden (Mahfouz døde i 2009), da de begge tilhørte toppen af det saudiske erhvervsliv. Mahfouz kan meget vel have givet nogle fine tips og gode forbindelser videre.

En eller anden form for sagsanlæg er sandsynligt. Hvor langt det kommer er tvivlsomt, men bare det at trippe de indledende trin til en sag i London kan koste en formue takket være byens enorme advokatsalærer, der beløber sig til mindst 600 pund i timen. Det slipper Tøger Seidenfaden heldigvis for – men samtidig har han med sin floromvundne undskyldning (eller er det en beklagelse? Eller noget midt imellem?) gjort det så meget mere sandsynligt, at Faisal Yamani går videre med sin sag. Advokaten lugter blod, og ikke uden grund. De danske aviser bløder fra flanken, men som de sagde i den spanske borgerkrig ¡no pasaran!

110 kommentarer RSS

 1. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Jeg talte med en fra Kina om frihed og demokrati. Vi blev enige om at kineserne er mere frie end i vesten.

  Grunden er, at dem der tror de er frie uden at være det, er mindre frie fordi de lever i en illusion. Et usynligt fængsel man ikke kan komme ud af før man acceptere at man er slave og manipuleret.

  Kineseren ved godt at medierne er styret og fyldt med propaganda samt at 1 parti systemet er diktatur.

  I Danmark har vi en masse partier at vælge i mellem men efter valget har de en kedelig tendens til at klynge sig sammen i 2 blokke. Rød og blå. Den røde blok kræver flere skatter, mere kontrol med befolkningen for at sikre trygheden og flere ansatte i staten.

  Den blå blok ønsker højere straffe, mere kontrol og big brother, krige, hårde besparelser for de svageste og forkrøbler den velfærd vi betaler næsten 80% i skat for, hvis man medregner alle de skjule skatter som inflasion, grønne afgifter og moms.

  Vi har også en masse medier der igen enten er røde eller blå, men når det kommer til stykket fylder de os med en falsk virkelighed(propaganda) og tager aldrig fat i de virkelige skandaler, som når du søger på google efter “fall of the republic”,”terrorstorm dansk”,”naomi wolf end of america”,”money as debt”,”money masters

  Ligegyldigt hvilke parti du stemmer på, stemmer du på den næste spin-diktator der undertrykker dig og dine landsmænd mere end de er i forvejen.

  Gør som mig drop medierne og valget!

 2. Af Niels Larsen

  -

  -Gud, sikken en gang vrøvl den anonyme person kommr med her. Og så siger han eller hun endda “drop medierne” – !!!!! Det er jo ikke lige det fjolset gør. Det er lige præcis sådan en person der får hårene til at rejse sig på almindelige danskere. Uha.

 3. Af Lars Hvidberg

  -

  Bjarke, er det dig? Fra Liberator.dk i gamle dage? Omg.

 4. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Niels,

  Det ville klæde repræsentanten for “almindelige danskere”, at hæve det retoriske niveauet fra “du er dum, fordi jeg siger det!”, til “jeg er uenige fordi…..”.

 5. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Lars,

  Jep, i fuld frihedskamp!

 6. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  rettelse niveau ikke niveauet

 7. Af Kim Olsen

  -

  Radio….

  Jeg forstår ikke dine indlæg. Er du medlem af en sekt eller sådan noget lignende.. Rent volapyk i forhold til emnet herinde!

 8. Af Fri Debat: Debatmøde om injurieturisme d. 4. maj « Bohemian Rhapsody

  -

  […] Lars Hvidberg om injurie-turisme […]

 9. Af Carlton Langeness

  -

  Somebody necessarily lend a hand to make severely posts I might state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this actual put up incredible. Excellent job!

 10. Af hyip

  -

  I agree with your Injurie-turisterne kommer! —
  Internet Revolutionen, good post.

Kommentarer er lukket.