Revolutionen kommer på Facebook

Af Lars Hvidberg 67

11. februar 2010 kan blive den helt store dag for Irans “grønne” reformbevægelse, Green Movement (som vi åbenbart kalder den på dansk). Det er årsdagen for den islamiske revolution i 1979 og oppositionsbevægelsen, ledet af Mir-Hussein Mousavi, har endnu engang varslet store demonstrationer for et mere frit og demokratisk Iran.

Imidlertid er det mest forunderlige ved Irans reformbevægelse i grunden, at den stadig lever og har det godt. På trods af talrige arrestationer af bevægelsens ledere og store mængder rå vold, drab og tortur, bliver bevægelsen ved med at finde ny kræfter takket være sine unge, kreative og idealistiske medlemmer. Grunden er, at bevægelsen i virkeligheden er et ekstremt komplekst, diffust og decentralt netværk, der motiveres gennem sms’er, e-mail, Facebook-billeder, Youtube og sprudlende websites (her er et site med masser af billeder til 11. februar (Bahman 22) demonstrationerne). Det er en ægte, digital netrevolution, eller som Mousavi angiveligt har sagt: ”Hver eneste borger er bevægelsens hovedkvarter.” Den enkelte borger er blevet en propagandacentral, og bevægelsen er dermed en hydra: Hver gang der hugges et hoved af, kommer der 10 nye statusopdateringer på Facebook.

Der har det sidste år været talrige iranske eksempler på oprør, der er blevet spredt som en virus over nettet. Det mest kendte var naturligvis drabet på den unge Neda Soltani, der blev ramt af en kugle ved en demonstration den 20. juni 2009, og hvis dramatiske og blodige død blev fanget på video af en anden demonstrant med mobilkamera. Billedet er gået verden rundt, og kommer i stadig nye mutationer, som alle lynhurtigt bliver distribueret over nettet (fx på hendes Facebook fanside eller denne side)og dermed bliver Neda kreativt genbrugt i én uendelighed, på én gang anklagende og motiverende. Billedet af Neda må være et af de mest dramatiske, politiske symboler i lang tid. Bemærk her, hvordan de forfærdelige blodaftegninger bruges til at anklage Ayatollah Kahmenei, den store leder. (klik på billederne for at forstørre).

neda.jpg

neda_forever.jpg

neda580.jpg

khamenei-with-blood.jpg

Et andet eksempel var da den 25-årige matematikstuderende Mahmoud Vahdinia højst overraskende kritiserede Ayatollah Khamenei, Irans egentlige leder, ved et fjernsynstransmitteret møde. Myndighederne forsøgte at lukke for optagelserne, men de slap hurtigt ud og fandt vej til kanaler som BBC og Voice of America – og youtube naturligvis. Begge klip er kun på persisk, men her og her er engelsk omtale. Khamenei har ganske vist forsøgt at vende affæren til en fordel, men at Ayatollahen nu tales midt imod i fuld offentlighed viser, at noget helt nyt er ved at ske i Iran.

Et andet sjovt eksempel var arrestationen af Majid Tavakoli, der blev iklædt kvindetøj ved arrestationen, for at ydmyge ham (fordi han angiveligt skulle have forsøgt at forklæde sig). Det førte til, at en lang række unge mænd tog billeder af sig selv i hijab-tørklæder og spredte dem over nettet. Humor og satire er et kendemærke for The Green Movement, der hidtil har holdt sig til ikke-voldelige metoder.

iranian-men-wearing-hijabs.jpg

Samtidig med, at oprøret i Iran breder sig (der har været demonstrationer i den religiøse by Qom, hvilket var helt utænkeligt tidligere), ved vi paradoksalt nok mindre og mindre om, hvad der foregår i landet. Udenlandske journalister er smidt ud, mange uafhængige aviser og blade er lukket, og en stor del af de mennesker, der normalt har kontakt med udlandet, er selv rejst ud af landet, blevet arresteret eller har fået konfiskeret deres mobiltelefoner.

Spørgsmålet er, hvad der egentlig vil ske. Vil der komme reformer og et kompromis, vil regimet simpelthen kollapse, eller vil det komme til voldelige kampe med en radikaliseret studenterbevægelse? Det er svært at vide, men Khamenei har hidtil ikke vist vilje til kompromis. Én ting er i hvert fald sikkert: Du kommer til at høre om det på Facebook eller Youtube, før du hører om det noget som helst andet sted.

(Note: Jeg skal huske at takke journalisten Robin Wright for inspiration til billedmaterialet).

67 kommentarer RSS

 1. Af indiana mortgage lender

  -

  I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 2. Af plumbing lancaster

  -

  It’s highly useful for me. Big thumbs up for this weblog post!

 3. Af homes for sale in lancaster

  -

  I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 4. Af cloud computing company

  -

  After examining a number of of the blog posts in your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will probably be checking again soon. Pls take a look at my website online as nicely and let me know what you think.

 5. Af new mover mailing list

  -

  This really answered my problem, thank you!

 6. Af ford edge

  -

  very good post, i certainly love this website, keep on it

 7. Af instant garage

  -

  It’s extremely helpful for me. Massive thumbs up for this blog post!

 8. Af computer parts lancaster

  -

  An fascinating discussion is worth a comment. I think that it’s best to write extra on this topic, it won’t be a taboo topic but usually individuals are not brave enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 9. Af Rayford Soroa

  -

  Hello, Great work! This is very much helpful for my research and i hope to run through more of your posts someday! How i wish i can see you in person so i can get to know you more.

 10. Af coolant filtration systems

  -

  This really answered my problem, thank you!

 11. Af lancaster insurance

  -

  Can I simply say what a relief to find someone who truly knows what they’re talking about on the internet.

 12. Af computer repair columbus ohio

  -

  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. Thanks for sharing.

 13. Af restaurants lancaster

  -

  I was very pleased to find this website. I wanted to thank you for your time for this wonderful post!! I definitely enjoy reading it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 14. Af things to do pa

  -

  Nice post. I study something on totally different blogs everyday. It can always be stimulating to read content material from different writers and apply somewhat something from their blog.

 15. Af Curtis Possinger

  -

  Hello.This article was extremely interesting, particularly because I was looking for thoughts on this matter last Sunday.

 16. Af Samsung Epic 4G Touch Accessories

  -

  I am ashamed of myself I couldnt see the priest on the mountain of sugar. Information is nice. I will be very hapyy If you add more infs about that, kthx.288

 17. Af gadgets (be/nl)

  -

  Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Thanks!

Kommentarer er lukket.