Software der redder liv

Af Lars Hvidberg 32

Hvert nødråb rammer som et stik i hjertet:

”Der er to personer fastklemte under min bygning. Send hjælp!”

”Mangel på mad og vand truer igen børnenes liv. Der er 80 små børn mellem 0 og 2 år. Hvis I kan komme med mad og vand, kan vi redde deres liv.”

”Innocent Renar er 27 år og døende … han skal have dialyse med det samme, ellers dør han. Indre blødninger og hjertestop her til morgen, hans blod er forgiftet … han skal med hospitalsskibet i morgen. Er der noget I kan gøre for at redde hans liv?”

Vil de overleve? Vil de klare den? Der skal handles hurtigt, når katastrofen rammer, som den har gjort på Haiti, der for nogle uger siden blev smadret af et af de mest forfærdelige jordskælv i mange år. Problemet var ikke mindst, at jordskælvet også ødelagde enhver infrastruktur for nødopkald, ambulancetjenester og brandvæsen, i det omfang Haiti overhovedet besad den salgs goder før jordskælvet. Der var masser af råb om hjælp, men der var ingen til at svare. Og dog … der var nogen, der lyttede:

Ushahidi på Haiti
(klik for at forstørre)

De tre ovenstående nødråb blev opsamlet – ikke af 112 – men af websitet Ushahidi. Det lyder som en eksotisk dans, men som er et af de mest spændende stykker software i de sidste år. Det er software, der kan redde liv.

Ushahidi er et såkaldt crowdsourcing-program, der ”outsourcer” indsamlingen af information til alle dem der ”er på stedet” og ”ude i marken” – mængden, “the crowd”. Man kan indrapportere med sms (telefonnummeret på Haiti er 4636), e-mail, twitter, eller direkte på websitet. En gruppe af frivillige står for oversættelsen fra kreolsk (hvis nødråbet kommer fra en lokal) og for at sætte en GPS-kode på stedet, nødråbet kommer fra, så nødhjælpsarbejdere kan rykke ud med lægehjælp eller forsyninger. Hvor er der mennesker begravet under ruinerne? Hvor er der plyndringer, hvor er der sult? Og omvendt, hvor er der klinikker, hvor er der maduddeling? Når medierne bryder sammen, tager Ushahidi over og formidler kontakten mellem tusindvis af mennesker, der kan samle deres viden ét sted.

Fra Afrika med omtanke

I modsætning til de fleste computerprogrammer, der fremstilles af velbetalte nørder og smarte entreprenører i Californiens ”Silicon Valley”, kommer Ushahidi fra det mørke Afrika – fra Kenya. Ushahidi betyder ”vidne” eller ”bevis” på swahili.

Ushahidi i Kenya
(klik for at forstørre)

Ideen til programmet opstod under de voldsomme uroligheder i forbindelse med valget i Kenya i december 2007, hvor præsident Kibaki simpelthen lukkede ned for landets tv- og radiostationer. Kenya var mørkelagt og det var umuligt at få nyheder om de omfattende uroligheder, der kostede mange mennesker livet. Som et modsvar besluttede en gruppe lokale programmører – nogle med europæisk baggrund, andre med afrikansk – sig for at skabe et program, der kunne opsamle information fra e-mails og sms’er og placere dem på et Google Map i et mash-up, som man kalder det på IT-sk (det vil sige, at man blander information fra flere forskellige steder i et slags “remix”). Programmet var meget simpelt, næsten primitivt, men det virkede og hjalp faktisk demokratiaktivister og almindelige mennesker til at få et overblik over optøjer, dødsfald, voldtægter, plyndringer og meget andet godt. Det gamle kort kan stadig ses her.

Så længe mobilnettet fungerer og serveren holder til alle de mange input, så fungerer Ushahidi. Derfor vakte programmet berettiget interesse på bloggerkonferencen Global Voices Summit i Budapest i 2008, hvor jeg selv deltog. Det var langt det mest inspirerende indslag på konferencen, og siden har programmet gået sin sejrsgang og tilbydes nu til alle i en gratis og letanvendelig udgave, som enhver kan bruge. Det er blandt andet blevet brugt med succes af Al Jazeera, der har været den første professionelle nyhedsstation, der har taget programmet til sig (i dækningen af Gaza-krigen i 2009). Bliver Berlingske Tidende mon det næste?

Nettet, når det er bedst

Når et samfunds almindelige informations-struktur bryder sammen, og alle taber hovedet, er Ushahidi et forsøg på at give et svar på, hvad man så gør. Hver person har et lille bitte udsnit af det samlede billede, og når man sætter de mange individuelle observationer sammen opstår en mosaik, der ligner et overblik – ganske vist noget rodet og i mange mudrede farver, men bedre end ingenting. Ushahidi vender splittelsen på nettet til en fordel ved at samle informationerne hurtigere og mere overskueligt end nogen enkeltperson (eller organisation) kunne gøre. Indsamlingen sker så hurtigt som muligt, og informationen kommer videre til dem, der kan reagere på informationen. Ushahidi er et bud på, hvordan fremtidens informationsstruktur kommer til at se ud i nødsituationer – øjeblikkelig, fleksibel, decentral.

Ushahidi er ikke et perfekt program. Der er problemer med at verificere og sortere de budskaber, der kommer ind (naturligvis, det foregår jo i realtime). Især i politisk ladede konfliktsituationer er det vigtigt, at parter i konflikten ikke kan påvirke den information, der spredes, men den slags kan der tages højde for i programmet (Swift River hedder næste generation). Og der er problemer med at få budskabet om muligheden ud: Det nytter jo ikke noget, hvis ikke de nødlidende ved, hvilket nummer de skal ringe til! Men et sådant nummer spredes forbavsende hurtigt, som det er blevet i Haiti af NGO’er, FN og amerikanske myndigheder.

For nødhjælp og varslingssystemer i forbindelse med konflikter er Ushahidi fremragende. Men mulighederne er nærmest uendelige – det bruges blandt andet nu til overvågning af vildtbestanden i Kenya eller vold i Atlanta. Hvad med en kortlægning af glatføre i trafikken, når snestormen rammer Danmark? Snart lærer vi måske alle at sige ”vidne” på Swahili.

Reddet

Hvordan gik det i øvrigt med de tre nødråb fra starten? Heldigvis blev både de to fastklemte personer og børnene fra børnehjemmet reddet. Hjælpen nåede ud i tide, takket være rapporterne via Ushahidi. Desværre melder historien ikke noget om, hvordan det gik Innocent Renar. Lad os håbe det bedste.

32 kommentarer RSS

 1. Af Ushahidi på Haiti @ Whiteberg.dk

  -

  […] Jeg har en ny blogpost oppe på Internet Revolutionen – denne gang om det spændende program Ushahidi, der er blevet brugt i nødhjælpsarbejdet på Haiti. Læs om Software der redder liv. […]

 2. Af Lars Bo Jeppesen

  -

  Fed artikel, endnu federe case. Viser på smukkeste vis hvordan verden er under forandring fra one-to-many til many-to-many-to many UDEN venture kapital,patenter, stock exchange – bare internettet, open source og mennesker. Respekt

 3. Af Sanora Grout

  -

  Where is the owner’s contact us section because i cant seem to see the page, prehaps the blog owner might want to make it more easier to find.

 4. Af Louie Ellingsen

  -

  Along with the whole thing which seems to be building throughout this particular subject matter, a significant percentage of viewpoints tend to be fairly radical. Even so, I appologize, but I do not subscribe to your entire idea, all be it refreshing none the less. It would seem to us that your comments are generally not totally validated and in actuality you are yourself not really completely convinced of your argument. In any event I did appreciate reading through it.

 5. Af Heist

  -

  excelente raricorfa de grata y tucos con iuguiria stivontra. nhagib a ontra y ferva ejais con pepro nciagifod!

 6. Af Ria

  -

  I’m a newbie as well as your success is very a lot an inspiration for me.

 7. Af jocuri cu motociclete

  -

  A different issue is that video gaming became one of the all-time main forms of excitement for people of any age. Kids have fun with video games, plus adults do, too. Your XBox 360 is one of the favorite gaming systems for those who love to have a huge variety of video games available to them, along with who like to play live with other folks all over the world. Thank you for sharing your opinions in Software der redder liv —
  Internet Revolutionen.

 8. Af Chelsea Robblee

  -

  I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 9. Af Orren

  -

  Lately, I didn’t give a lot of consideration to making feedback on blog page posts and have left responses even much less. Reading through your enjoyable post, will help me to do so sometimes.

 10. Af Alan Verni

  -

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 11. Af Jane Ross

  -

  Another interesting post.

 12. Af szybka dieta

  -

  I just wanted to type a note to appreciate you for all of the fantastic instructions you are showing at this website. My extended internet look up has at the end of the day been paid with reasonable facts to talk about with my partners. I ‘d assume that most of us readers are very endowed to be in a superb place with so many perfect individuals with beneficial concepts. I feel pretty fortunate to have encountered your web site and look forward to plenty of more brilliant moments reading here. Thanks once more for everything.

 13. Af Darmowe tapety na pulpit

  -

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this web site and give it a glance on a constant basis.

 14. Af Tyson F. Gautreaux

  -

  I’ve been searching for years to see a post, that could help me to find solution to this problem. Now I’m not dissatisfied anymore. I wish I searched for this sooner.

 15. Af korekcja wzroku

  -

  Thank you for another magnificent post. Where else could anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

 16. Af bizuteria slubna

  -

  This is excellent article ! I just love’d this !

 17. Af kurs forex

  -

  you will have an ideal blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 18. Af p?ukanie z?bów

  -

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 19. Af Pozycjonowanie

  -

  A lot of thanks for all your efforts on this site. Debby take interest in participating in research and it’s easy to see why. We notice all concerning the powerful medium you provide informative guidance via your web blog and therefore improve response from others on that point and our own child has been studying so much. Take pleasure in the rest of the year. You have been performing a good job.

 20. Af Dokumentalne ksiazki

  -

  Thanks for another informative blog. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 21. Af Ivory Kollross

  -

  Deference to post author, some superb selective information.

 22. Af Jamey Gimlin

  -

  You made some clear points there. I looked on the internet for the subject matter and found most people will agree with your blog.

 23. Af Sharla Spence

  -

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 24. Af zio?owe leki

  -

  Thank you for another great post. Where else could anybody get that type of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 25. Af do follow blogs

  -

  Very well written post. It will be beneficial to everyone who reads this. Keep doing what you are doing – i will definitely read more posts.

 26. Af Silvia Bour

  -

  Everyone loves what you guys are usually up too. This type of clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to our blogroll.

 27. Af Outlook Settings

  -

  I totally love this website, it’s a very cool blog and it makes me really optimistic to see people coming up with such great content on the internet. I especially like the way you phrase your paragraphs, really easy to understand.

 28. Af Sydney

  -

  I really like your writing style, excellent info, thank you for posting :D. “Faith is a continuation of reason.” by William Adams.

 29. Af Sha

  -

  I have to rate this Eight out of 10.

 30. Af Forex cash bonus

  -

  Forex Cash Factory claims any person can copy and start using the system in … However he does not make any bones about the fact that he is

 31. Af Cordie Cinnamond

  -

  Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 32. Af Continuing http://dlkfsldkflksdlk.com

  -

  This site definitely has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask. |

Kommentarer er lukket.