Danmarks Radios Facebook-fadæse

Af Lars Hvidberg 68

Egentlig havde jeg troet, at jeg her på bloggen skulle skrive om fængslede egyptiske bloggere eller kinesisk cyberkrig, men faktisk er der et vaskeægte dansk net-oprør på vej. Danmarks Radio har nemlig dummet sig ved at få lukket en licenskritisk Facebook-gruppe, og det er både rigtig dårlig stil og har givet fortjent bagslag.

Sagen starter engang i foråret 2009, hvor den nyuddannede politibetjent Lars Kragh Andersen beslutter sig for at oprette en Facebook-gruppe, der hedder ”Støt Lars’ kamp imod Licens” (faktisk er det hans ven, Rasmus, der opretter siden, men lad os nu ikke fortabe os i detaljer). Lars Andersen er en af de mange danskere, der efterhånden er ret utilfredse med den måde, licenssystemet fungerer på. Engang var der kun én kanal, man kunne bruge fjernsynet til, men nu er der mange kanaler, og man skal også betale licens for en computer eller mobiltelefon med internetforbindelse. Man skal altså betale for en ydelse, man aldrig har bedt om, og som man ikke nødvendigvis bruger. Den slags gør Lars gal.

I modsætning til andre sortseere og licensnægtere, der gemmer sig bag nedrullede gardiner og mumlende benægtelser i dørtelefonen, beslutter Lars sig for at kæmpe med åben pande. Ja, ikke bare med åben pande, men i direkte konfrontation med dragen selv, DR’s Licenskontor. E-mail korrespondancen mellem Lars Kragh Andersen og DR’s advokat Peter Skov, DR Licens og såmænd også generaldirektør Kenneth Plummer, der kommer ind i dramaet for en kort bemærkning, må efterhånden udgøre mange A4-sider. Lars kædebombarderer DR’s medarbejdere med krav om aktindsigt i det ene og det andet og forespørgsler om hvad som helst vedrørende sin sag. Og han offentliggør hele korrespondancen på sin Facebook-side, som en klassisk, garvet internetaktivist.

Lad os bare gøre det klart, at Lars Kragh Andersen er lidt af en pestilens. Han skifter vedvarende forklaring om, hvorvidt han har fjernsyn eller ej og han udfordrer DR til at bevise, om han nu også er licenspligtig (hvilket de ikke kan). Han påkalder sig Den europæiske menneskerettighedserklæring og sammenligner sin sag med jødeforfølgelserne, når Kenneth Plummer påpeger, at DR jo blot ”følger ordrer” – eller: følger de love, der nu gælder i Danmark. Korrespondancen er imidlertid ret sjov at læse, og i løbet af sommeren 2009 vokser Facebook-gruppen til mange tusind medlemmer. Lars er ganske vist på vej i retten, for Skat vil lægge sag an imod ham for licensunddragelse, men han har nu fået sig en sag og en fanklub – han er blevet en net-berømthed.

Ballet slutter brat den 22. januar i år, da Lars’ gruppe uden varsel forsvinder fra Facebook. Overfor netavisen 180grader erklærer DR’s advokat Peter Skov, at han i december har bedt Facebook om at lukke gruppen, uden at advare Lars Andersen, fordi gruppen efter hans mening opfordrer til ulovligheder. Lars holder sig nemlig ikke til at beklage sig over licensen, han opfordrer også folk til at unddrage sig licens og hans adfærd bliver angiveligt opfattet som chikane af nogle af DR’s medarbejdere. Facebook er en privat virksomhed, der sletter først og spørger bagefter, så gruppen forsvinder hurtigere end pengene til DR’s Koncertsal.

DR fik altså lukket Lars’ gruppe. Men den slags feje kneb hævner sig. Få timer senere genopretter Lars sin gruppe og nu ruller lavinen for alvor, fordi blandt andre Ekstra Bladet tager sagen op. I skrivende stund har gruppen på lidt over en uge fået 36.000 medlemmer. Altså det dobbelte af, hvad gruppen havde, da DR fik den lukket.

DR har erklæret, at de også vil lukke den nye gruppe. Men sagen er eksploderet og truer med helt at spolere respekten for Danmarks Radio. For DR’s show virker temmelig tyndt. Og her mener jeg ikke X-Factor, men derimod den arrogante attitude overfor kritikken fra Lars Kragh Andersen. Det er nok rigtigt, at Lars opfordrer til ulovligheder – altså at unddrage sig licens – men han opfordrer altså ikke til at slå nogen ihjel, og da licenssystemet er et offentligt anliggende, har gruppen også almen interesse. Det ligner et forsøg på at lukke kritik, og selvom Lars Kragh Andersens e-mails nok er besværlige for DR Licens og DR’s juridiske kontor, ja, så er det nok bare den slags man skal finde sig i som offentlig virksomhed. (Jeg vil dog medgive, at hvis der er hold i Plummers historie om, at Lars ringer privat til DR’s medarbejdere, så er han gået rigtig meget over stregen).

Er de ting, Lars gør, fair? Det ved jeg ikke, men et eller andet sted forstår jeg ham godt, for licensen er en træls ordning. Reelt er der tale om en kopskat på husholdninger, forklædt som en perverteret brugerbetaling, hvor man ikke betaler for brugen, men for ”muligheden” for brug, også selvom man kun bruger sit fjernsyn til at se dvd’er eller sin mobiltelefon til at skrive e-mails. Tilmed vender licensen den tunge ende nedad, fordi enlige med lavindkomster forholdsmæssigt betaler mere end større husholdninger. Licensen er derfor endnu en asocial skat i stil med momsen og de grønne afgifter. Hvis folketingets medlemmer absolut synes, at Danmarks Radios bidrag til det danske mediebillede er livsvigtigt, så bør de fjerne licensen og finansiere mediegiganten direkte over skatten. Det ville spare både licensbetalerne og Danmarks Radio for mange besværligheder.

Hvis det var en privat virksomhed, Lars’ hetzede, ville sagen naturligvis forholde sig anderledes. Og man kan også indvende, at det jo ikke er DR, der har skabt licenssystemet. De gør bare, hvad de får besked på. Men på den anden side holder DR sig ikke for gode til aktivt at propagandere for licensen, ikke mindst i en række fingerpegende (og logisk inkonsistente) videoer og i moraliserende breve til sortseere og fjernsyns-nægtere. Danmarks Radio nyder en unik beskyttelse i den danske lovgivning, der giver medieinstitutionen en gavebod på over 3 milliarder kroner om året. Så må de også kunne holde til mosten, når tvangsbetalerne svarer igen og gør sig utidige.

Hvis du har lyst, kan du kan melde dig ind i Lars Kragh Andersens nye gruppe her. Men skynd dig, den slettes måske snart!

68 kommentarer RSS

 1. Af Rune Munch Pedersen

  -

  @K. Hansen Der var du lige ved at få et sarkastisk svar fra mig, men så redede du den på stregen 😉

 2. Af Jimmi Kristensen

  -

  Hvor er det ynkeligt at se D(D)Rs nuværende og tidligere medarbejdere gå ud og forsvare deres populistiske statsstyrede mediemonopol.
  Den her sag handler om ytringsfrihed, og den er langt mere principiel end muhammedtegningerne.
  Men DDR er åbenbart i det her land det eneste sammen med begrebet velfærd som er helligt og ikke må kritiseres.
  Herfra en opfordring til at læse Orwell’s 1984, han beskrev ganske godt institutionen DDR, og situationen i dagens Danmark.
  Skal vi ikke også have en statslig avis som alle skal tvinges til at abbonere på, eller statsligt styret internet som Hilden og teknologirådet foreslog i 90erne.
  Sosserne i Sverige med deres leder Mona Sahlin ville jo for nogle år siden lukke alle private internetdebatfora…

 3. Af Jan Holm

  -

  Danskerne skal selv bestemme – ellers tak, man kan jo ikke leve af slik og kage. http://omtv2.tv2.dk/index.php?id=3923

  Med seertal der ser sådan ud er det nok bedst at der er nogle ikke kommercielle instanser til at tage sig af folkest mentale helbred. Jeg er meget uenig i mange af de ting DR gør, men man skal ikke undervudere værdien af en ikke kommerciel statsradiofoni. Dog bør politikerne arbejde seriøst med nogle initiativer der kan sænkes DR’s share så den ikke overstiger 50% på hhv radio og tv.

 4. Af Per Hansen

  -

  @54. peter kocsis
  Jeg er for en gangs skyld helt enig. Fantastisk godt indlæg!

 5. Af Christian Hansen

  -

  @ Rune Munch P.
  Det kan jeg nok ikke. Jeg funderer blot mit argument på mine egne delvist subjektive observationer: DR har produceret drama-serier, der er blevet nomineret og tildelt Emmy’er, mens TV3 byder ind med ‘2900 Happiness’, kanal 5 med ‘De unge mødre’ etc.
  Jeg indrømmer gerne, at mit argument for at andre ikke kan gøre det samme er vagt, men jeg har en forestilling om at en produktion af eksempelvis Rejseholdet, Livvagterne eller Forbrydelsen kun kan lade sig gøre fordi DR ikke skal bekymre sig om seertal i samme grad som kommercielle kanaler og derfor kan tillade sig at satse større end markedet i Danmark kan bære.
  Er der nogen der ved hvad en produktion som livvagterne koster og hvad en kommerciel kanal ville kunne hive ind i reklameindtægter og salg til udenlandske tv-stationer?

 6. Af georg christensen

  -

  Et bruger (medlemsbetalt) medie som med “loven” i hænde, gennemtvunget, af “systemet”,(som DR), bør aldrig, glæmme sine rødder, nemlig os “licensbetalerne”. DR, er et alt for “pollittisk” topstyret “diktatur”.

  Det er, “det”, som gør DR overflødig i den “danske” medieverden.

  Hilsen

  Georg

 7. Af Hans Schou

  -

  Kaal Andersen skriver:
  “Desuden véd jeg for sure, at der rent faktisk er orkestreret disse telefonopkald ind i DR.”

  Altså én der kalder sig Licens-Lars har foretaget disse opkald, eller hvad er det du mener?

  Efter indførsel af logningsbekendtgørelsen, så skulle det ikke være helt umuligt at finde ud af hvor opkaldene stammer fra, undtaget hvis det er en ægte terrorist, for de ved hvordan man skjuler den slags (kun ærlige borgere logges).

  Om ikke andet kan der jo laves noget stemmesammenligning af disse båndoptagelser og tiltalte.

  “Det er sgu ikke forbudt at være en smule kildekritisk”

  Helt enig. Du tror på en advokat fra DR uden at have forelagt alle detaljer. Lad os håbe der bliver en retssag.

 8. Af P Larsen

  -

  Liberty Frihed, kl. 13:59

  Tak for regulær info.

  Jeg har ikke gidet åbne for DDR i flere år… dengang lød det altid symbolsk “Bush er en idiot”.. så var tonen slået an, og man blev fodret med den ene mere venstreorienterede holdning end den anden. Og man sku betale for at blive talt ned til… af Reimer Bo og Co. Vorherre Bevares! Var man i Østtyskland eller DK, man kunne da blive helt i tvivl..

  Nedlæg den kommunistrede eller lad dem betale, der kan lide den vinkel!

  Hvem kan lave en kanal hvor oplysning (altid fra mange forskellige vinkler… for og imod) og diskussion er i højsædet?

  Danmark har principielt ytringsfrihed, men den politiske korrekthed, der er blevet undervist i på uddannelsesinstitutioner i årevis og som nu forsøger at styre folks mening… er blevet diktatorisk.

  Diktaturet ses deri, at det i enhver snak er “tilladt” at fælde manden med den “forkerte” mening. Dette umuliggør grundlaget for demokratiet: den hudløs ærlige diskussion.

  @Jakob Seerup, 12:33…. så du jeg skrev det der.. du ved…. Tak for dagens grin..

 9. Af Christian Hansen

  -

  @ P. Larsen og ‘Liberty Frihed’

  Udtalelser som dem om I kommer med, om et “frit land” kan I ikke seriøst mene? Fordi en regel – skabt og fastholdt af folkevalgte politikere, som der de sidste mange år har været liberalt flertal af – kræver I skal betale licens kan I da ikke seriøst sammenstille dette med at vi dermed ikke lever i et frit land! Hvis I ikke mener det er frit, hvad er det så? -diktatur, kommunistisk, noget tredje?

  At der foregår politisk formynderi er jeg helt enig i. Vi er i den grad oversvømmet af en bølge af politisk korrekthed, hvor man meget hurtigt bliver irettesat, hvis man ikke er grøn, for åbne grænser og er imod alle der i jagten på at skabe mest for sig bruger økonomisk indtjening som målestok for sin succes – antihumanist, for dem der er for de nævnte ting er jo humanister og dem er vi imod.
  Men bemærk, at der er tale om en irettesættelse! IKKE et forbud, så I kan stadig benytte jeres ytringsfrihed, I må bare være indstillet på, at der er mange der (pga. manglende indsigt) opponerer imod jeres holdning.

  Jeg er enig med jer, at licensen er uretfærdig og ikke i tråd med liberale værdier, men skal vi ikke for debattens skyld undlade at mudre den til med DDR bemærkninger, personlige referencer etc.
  Onde tunger kunne jo påstå dem samme om jer, hvis I eksempelvis er faste læsere på uriasposten – eller antage det bare på baggrund af jeres fladpandede indlæg her på bloggen. Skulle vi nå dertil er debatten om licensen og hvordan problemet/uretfærdigheden med den løses, så den er et kompromis mellem de liberale og socialistiske værdier (der er nogenlunde lige mange af i DK) og dermed tilgodeser hele befolkningen.

  Er jeres formål kun at råbe højest om hvor dumme og røde, alle der er for licensen er, vil jeg henlede jeres opmærksomhed på uriasposten, hvor I finder mange ligesindede, der hører det I råber og ikke kun hvor højt I råber! At de så siger det samme som jer hjælper ikke jeres sag, men det gør det heller ikke at råbe herinde – til gengæld slipper vi andre for at få debatten mudret til…

  For god ordens skyld kan jeg oplyse jer, at vi højst sandsynligt ikke er langt fra hinanden i vores syn på sagen, men jeres indlæg er en hindring og ikke et bidrag til løsningen af det der diskuteres.

 10. Af Anders Møker

  -

  Jeg er fuldstændigt enig med mange af dme som debatterer her, nemlig de folk som mener det er helt hen i hovedet at man skal betale for noget man ikke bruger…

  Det er noget andet med betaling til f.eks. vedligeholdelse af veje, for set i det store hele, så bruger vi ALLE vejene, ligemeget om vi har en bil eller ej (Hvis vi f.eks. kører med i andres biler bruger vi stadig vejen).

  Jeg hører selv til på venstrefløjen i politik,
  men tvangsbetaling til noget TV som jeg personligt aldrig bruger (ser stortset kun DvD på mit TV) har bare intet med demokrati at gøre, og sidst jeg tjekkede, boede vi altså stadig i et demokratisk samfund. Og mange vil sikkert sige, at det ikke lyder særligt venstrefløjs-agtigt, men jeg har intet imod at betale Skat, hvis bare det er noget der kommer mig til gode, eller kommer til det, f.eks. sygehus, eller diverse ældreting. DR’s programmer kommer mig på ingen måde til gode på samme måde.

  Det kan godt være at Lars’ metoder er ulovlige, men nu har vi for helvede fået fokus på sagen, og det skulle undre mig rigtigt rigtigt meget hvis ikke politikkerne også følger med i debattere, og på den måde har Lars igangsat hele debatten om det fuldstændigt latterlige licensbetalingssystem.

  Ole Larsen skriver:
  “Lars er en nasserøv på os andre, der skal betale for hans brok. Uden vi bliver spurgt.”

  Det kan da godt være Ole Larsen, men DR kommer heller ikke og spørger mig “Undskyld, men vil du gerne have MULIGHEDEN for at se DR’s programmer? – for hvis ikke, så skal du bare sige nej tak”. Tror en hel del af dine argumenter fra det indlæg faldt på jorden der.

  Bottomline:
  Jeg gider fanme ikke betale for at se nogle TV programmer jeg ikke bruger. Det ville være det samme som at indføre tvangsbetaling af jyllandsposten, og hvis det skete ville alle folk gå helt amok.

 11. Af Anders Møker

  -

  Rettelse, manden jeg henfører til i mit indlæg hedder ikke Ole Larsen, men derimod Ole Mikkelsen.
  Hovsa. Sorry.

 12. Af P Larsen

  -

  @Christian Hansen

  Jeg har ikke skrevet, at Danmark er et diktatur.. vi lever i et frit land og det er jeg meget taknemmelig for.

  Jeg skrev, at DR opfører sig diktatorisk ved at strø den ene politisk korrekte holdning efter den anden ud over skærmen og gang på gang fælde politisk ukorrekte debattører for åben skærm.

  Jeg vil gerne betale licens til den slags kanal, som jeg efterlyser i mit indlæg. Een kanal der kan belyse ting fra alle sider og hvor diskussioner finder sted uden fældning….

  Det ordvalg, du selv lægger for dagen i dit indlæg er ikke noget man får stor respekt for: fladpandet, råben, mudder.. du kunne måske prøve en mere sober argumentation, hvis din pande er så rund, som du selv mener.

  Danske diskussioner har i mange år lignet diskussioner i diktaturstater… en reel diskussion kan ofte ikke finde sted, fordi samtalen afspores eller går i pinlig tavshed i det øjeblik der luftes politisk ukorrekte meninger…

 13. Af Christian Toffini

  -

  Til: Lars Hvidberg.

  SAVNER EN REEL HOLDNING OG LOGIK I DIT INDLÆG.

  Efter at have henvist til dette tvangs-TV mønst
  -er, og dets gidseltagning på hele internettet,
  og reelt al form for medie-electronik, slutter
  du gudhjælpemig af med at mene, TVANGEN skal ud
  -vides ENDNU MERE, nu i form af en reel skat.

  DET GIVER SGU DA ABSOLUT INGEN MENING OVERHOVET.

  NEJ ven, dette verdens dyreste TVANGS-TV, har ab
  -solut ingen gang på jord, anden end det åndede
  argument, at det fremmer det Danske.. pladder.

  I øvrigt.. Dansk dramatik, el. hvad man måtte
  bruge som argument, kunne da snildt køre på en
  hvilken som helst anden kanal med et mindre
  produktionstilskud.. Hvad skal vi med en hel
  TVANG-TV kanal X flere, alene herfor ???.

  I øvrigt får du slet ikke en af de værste med,
  nemlig hvordan man holder produktionspriserne
  skjult for tvangs-betalerne, af konkurrence
  -mæssige årsager som det hedder, skønt hele
  konstruktionen netop går ud på NUL af sådanne.

  Konklusionen på dit indlæg må derfor være, at
  du egentlig ikke bryder dig om metoden DR ind
  -river sin økonomi, og derfor mener løsningen
  ligger i, at vanviddet skal flyttes væk fra elek
  -tronik køb, og bare over på ALT = ren skat.

  GO´ DAV MAND ØKESKAFT.. NUL sammenhæng.. NUL.

 14. Af Lars Hvidberg

  -

  @Christian – Nu svarer jeg normalt ikke på kommentarer, der benytter sig af RÅBENDE CAPS, men jeg vil lige rette en misforståelse, som jeg også er blevet mødt med andre steder. Jeg skriver faktisk ikke, at jeg går ind for, at DR skal finansieres med skat og at “tvangen skal udvides endnu mere i form af skat” (hvordan det så eller er “endnu mere”?) – jeg skriver:

  “Hvis folketingets medlemmer absolut synes, at Danmarks Radios bidrag til det danske mediebillede er livsvigtigt, så bør de fjerne licensen og finansiere mediegiganten direkte over skatten. Det ville spare både licensbetalerne og Danmarks Radio for mange besværligheder.”

  Om Danmarks Radio overhovedet skal finansieres af offentlige midler – eller om skat overhovedet er en rimelig ting – forholder jeg mig ikke til, og det gør Lars Kragh Andersen for øvrigt heller ikke i sin kampagne. Jeg kan godt sympatisere med synspunktet om, at Danmars Radio bør privatiseres, men det er en anden diskussion, så vidt jeg kan se. Du er jo naturligvis selv velkommen til at skrive et læserbrev til aviserne, der falder i din smag – men husk at holde dig fra CAPS. DET LARMER!

 15. Af Christian Toffini

  -

  Til: Lars Hvidberg.

  Mht. til CAPS.. Enig, ser ikke så heldigt ud.
  Samme med formuleringsevnen, & den hårde tone.

  Mht. påstanden om, at du ikke ingen mening
  giver tilkende, kan jeg isoleret set, ikke
  følge, da det bør være substansen af en blog.

  Men nu begår du rent faktisk en mening.. dette,
  i form af at henvise til fordelen ved at udvide
  TVANGEN, (skal stå med stort), til at gælde alle
  borgere, via en ren medie-skat.

  Og nej.. denne Lars Kragh Andersen´s handlinger,
  forholder sig jo netop til, at DR ikke skal begå
  nogen form for inddrivelse af krav, hvis kunden
  ikke har bedt herom; og derved slet ingen skat.

  Uanset min påstand, at du rent faktisk afsløre
  en holdning som hælder mere imod tvangen, end
  modsatte (siden du kan forslå skat som bedre),
  kan jeg fortsat ikke forstå, hvorfor det er så
  hammer vigtigt for dig, at holde dig neutral ?.

 16. Af Far Jensen

  -

  Har vi stadig demokrati her i landet? Hvis vi har, hvorfor har regeringen så ikke forlængst sørget for at få ryddet op i den propaganda-central og møgspreder som DR er. 3OOO ansatte, milliarder til rådighed, og så sender man genudsendelser i eet væk, udsender de tarveligste serier med voldsporno og bundsjofelt sprog, fylder lyttere og seere med fordummende, overfladisk og løgnagtig journalistik, samt fortier utallige ting af væsentlig betydning for borgerne. Tvangslicensen er nærmest organiseret tyveri, ligesom så mange andre arter af statslig udplyndring. Oveni afspiller man så med korte mellemrum en tekst man antagelig har lånt af den nordkoreanske statsradio, og så har fået oversat, den med: danskerne er verdens lykkeligste folk! Nej, de burde virkelig tage sig sammen i det såkaldte folketing, så at DR kan blive nedlagt og afløst af 3-4 uafhængige og indbyrdes konkurrerende foretagender, der hver skulle klare sig med et fornuftigt fast skattebetalt tilskud. F.eks. 150 mill. hver plus måske frivillige licensbeløb.

 17. Af Lars Hvidberg

  -

  @Toffini. Jeg synes nu ikke, at jeg holder mig neutral, men jeg skal fortælle dig, hvorfor jeg ikke gør det til et spørgsmål om “tvangen” der er involveret: Fordi så havner vi i en hel anden diskussion om, hvorvidt skat er i orden eller ej, eller om det er i orden at opkræve skat til formål, som den beskattede aldrig nogensinde får gavn af. Jeg vil nok være tilbøjelig til generelt at mene, at man skal være varsom med at opkræve skat, men det er altså en anden diskussion. Det må du vel også kunne se? Det er jo ikke sådan, at licensen er tvang, mens alle mulige andre skatter ikke er tvang.

 18. Af » Flere Facebook-fadæser - blogs.berlingske.dk

  -

  […] Reaktionen er ekstremt dårlig stil fra Helle Thorning-Schmidt, der ligner en nærtagende gammel tante, som ikke kan tage imod kritik. Én ting er at blokere en irriterende person fra at deltage i debatten på din egen side – noget helt andet er at klage officielt over personen, så han får slettet sin profil. Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke bare at lukke for dialog, men er decideret hævngerrig. En tynd gentagelse af Danmarks Radios grimme spinatjokken fra januar. […]

Kommentarer er lukket.